Fontos a szakmai felkészültség
A jogszabály értelmében minden termék tápértékét 100 grammra kell megadni.
Egy termék tápértékének kiszámításához pontosan tudni kell, hogy:
- milyen alapanyagokból készül az adott termék,
- melyik alapanyagból mennyi van az adott termékben,
- a felhasznált alapanyagok milyen tápértékkel rendelkeznek (ezt a csomagolásról vagy beszállítóktól lehet begyűjteni),
- az adott készterméknek, aminek ki szeretnénk számolni a tápértékét, mennyi a súlya.
Első lépések
A tápértékek begyűjtése
Csomagolásról: A jogszabály értelmében minden alapanyag csomagolásán ott kell lenni a szükséges tápértéknek. Ezeket az alapanyag raktárból össze tudja gyűjteni. Hátránya, hogy nem mindig van minden alapanyag készleten.
Specifikációkból: A beszállítóktól minden alapanyagra kérheti. Hátránya, hogy várni kell rá és előfordulhat, hogy nem magyar nyelven van.
A késztermék-lista összeállítása
Gyűjtse össze az összes készterméket, aminek szeretne tápanyag tartalmat számítani. Nem elég csak a termékek megnevezése, a pontos súlyukra is szükség lesz.
Az anyagnormák leírása
A számításhoz szükség lesz az összes késztermék pontos receptúrájára is.
Energiatartalom számítása
A tápértékelemek közül az energiaérték egy számított érték, amelyet kJ-ban és kcal-ban kell megadni. Ezen értéket a további tápértékelemekből kell számolni. Minden egyes tápértékelem esetében a rendelet meghatározza az átváltási együtthatót.
Fontos!
A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások eredményei is különbözőek lehetnek. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.
Szénhidrát (a poliolok kivételével)
17 kJ/g - 4 kCal/g
Poliolok
10 kJ/g - 2,4 kCal/g
Fehérje
17 kJ/g - 4 kCal/g
Zsír
37 kJ/g - 9 kCal/g
Szalatrim
25 kJ/g - 6 kCal/g
Alkohol (etil-alkohol)
29 kJ/g - 7 kCal/g
Szerves sav
13 kJ/g - 3 kCal/g
Rost
8 kJ/g - 2 kCal/g
Eritrit
0 kJ/g - 0 kCal/g
1. lépés: Tudni kell, hogy a késztermék receptúrájában milyen mennyiséggel szerepel az adott alapanyag (pl: 5 dkg)
2. lépés: Tudni kell, hogy az adott alapanyagnak mennyi a tápértéke (pl.: fehérje tartalom: 42 gramm / 100 gramm)
3. lépés: Ki kell számolni, hogy a receptben található alapanyag mennyiségnek (5 dkg) mennyi a fehérje tartalma.
Azaz, ha 100 gramm alapanyag fehérje tartalma 42 gramm, akkor 5 dkg (50 gramm) alapanyag fehérje tartalma mennyi? –> 42 x (50/100) –> 21 gramm
4. lépés: Az így megkapott fehérje tartalmat fel kell szorozni a jogszabályban megadott együtthatóval.
Azaz 21 x 17 = 357 kj /g és 21 x 4 = 84 kcal / g
5. lépés: Ezt a számítást minden egyes tápérték elemre el kell végezni.
6. lépés: Ezt a számítást minden, a receptúrában található alapanyag esetében el kell végezni.
7. lépés: Az így kapott értékeket (fehérje enerigatartalom, szénhidrát energia tartalom, stb…) össze kell adni.
Energiatartalom számítása
Fontos!
A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.
Az 1169/2011/EU rendelet 31.cikke tartalmazza az energia és tápértékszámításra vonatkozó előírásokat.
Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok:
Vitaminok
+50% -35%
Ásványi anyagok
+45% -35%
Szénhidrát,
cukrok,
fehérje,
rost
<10 g / 100 g: ±2 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g
Zsír
<10 g / 100 g: ±1.5 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g
Telített zsírsvak,
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Többszörösen telítetlen zsírsavak
<4 g / 100 g: ±0.8 g
≥4 g / 100 g: ±20%
Nátrium
<0.5 g / 100 g: ±0.15 g
≥0.5 g / 100 g: ±20%
Só
<1.25 g / 100 g: ±0.375 g
≥1.25 g / 100 g: ±20%
A bekezdés egységes alkalmazása érdekében a Bizottság részletes szabályokat megállapító végrehajtási aktusokat fogadhat el a megadott értékek pontosságára vonatkozóan (a megadott értékek és a hatósági ellenőrzések során meghatározott értékek közötti különbségeket illetően).
Az Európai Bizottság útmutatót jelenített meg az illetékes hatóságok részére az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápérték tűréshatárának megállapításához.
A táblázat további értelmezésében készséggel állunk a rendelkezésére telefonos és online formában.
Bővebb információra van szüksége?
Adja meg az elérhetőségét, kérdését és hamarosan elküldjük a választ.
Melyek a kötelező és önkéntes tápérték elemek?
A jogszabály meghatározza a kötelező és az önkéntes tápértékelemeket és ezek feltüntetésének sorrendjét.
Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok.
A program kezeli a poliolokat, ami kifejezetten fontos például a cukormentes és szénhidrátcsökkentett élelmiszerek tápértéktartalmának számításánál.
A tápértékjelölés 1169/2011/EU rendelet szerint:
energia
kJ/kCal
zsír
g
amelyből
-telített zsírsavak
g
-egyszeresen telítetlen zsírsavak
g
-többszörösen telítetlen zsírsavak
g
szénhidrát
g
amelyből
-cukrok
g
-poliolok
g
-keményítő
g
rost
g
fehérje
g
só
g
vitaminok és ásványi anyagok
a XIII. melléklet A. részének 1. pontjában megadott egységek
Csomagolt és csomagolatlan élelmiszerek
Előrecsomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni.
A nem előrecsomagolt élelmiszereken a tápérték jelölése nem kötelező, viszont tájékoztatni kell a vásárlót, fogyasztót az élelmiszer azon adatairól, amelyeket az előrecsomagolt élelmiszerek esetében kötelező feltüntetni a csomagoláson.
A program segítségével etikett címke nyomtatható, viszont címkenyomtatóval nincs direkt összeköttetésben (tekintettel arra, hogy több száz címkenyomtató van forgalomban). A címkenyomtató készülék programjához adatokat tud biztosítani a program.
Mi a referencia beviteli érték?
Fogalma: „Egy átlagos felnőtt napi energia-, és tápanyagszükséglete.”
Az energiatartalom és a tápanyagok mennyiségét a beviteli referenciaértékek %-ban is meg lehet adni 100g-ra vagy 100 ml-re kifejezve.
Az adatok %-os megadása esetén, az adatok közvetlen közelében fel kell tüntetni a következő mondatot: ”Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/ 2000 kcal)”.
Ez a %-os érték megmutatja, hogy adott élelmiszer, ital energia és tápérték elemenkénti tápanyag mennyisége hány százaléka egy felnőtt egész napi keretének.
Fontos a szakmai felkészültség
A jogszabály értelmében minden termék tápértékét 100 grammra kell megadni.
Egy termék tápértékének kiszámításához pontosan tudni kell, hogy:
- milyen alapanyagokból készül az adott termék,
- melyik alapanyagból mennyi van az adott termékben,
- a felhasznált alapanyagok milyen tápértékkel rendelkeznek (ezt a csomagolásról vagy beszállítóktól lehet begyűjteni),
- az adott készterméknek, aminek ki szeretnénk számolni a tápértékét, mennyi a súlya.
Első lépések
A tápértékek begyűjtése
Csomagolásról: A jogszabály értelmében minden alapanyag csomagolásán ott kell lenni a szükséges tápértéknek. Ezeket az alapanyag raktárból össze tudja gyűjteni. Hátránya, hogy nem mindig van minden alapanyag készleten.
Specifikációkból: A beszállítóktól minden alapanyagra kérheti. Hátránya, hogy várni kell rá és előfordulhat, hogy nem magyar nyelven van.
A késztermék-lista összeállítása
Gyűjtse össze az összes készterméket, aminek szeretne tápanyag tartalmat számítani. Nem elég csak a termékek megnevezése, a pontos súlyukra is szükség lesz.
Az anyagnormák leírása
A számításhoz szükség lesz az összes késztermék pontos receptúrájára is.
Energiatartalom számítása
A tápérték elemek közül az energiaérték egy számított érték, amelyet kJ-ban és kcal-ban kell megadni. Ezen értéket a további tápérték elemekből kell számolni. Minden egyes tápérték elem esetében a rendelet meghatározza az átváltási együtthatót.
Fontos!
A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.
Szénhidrát (a poliolok kivételével)
17 kJ/g - 4 kCal/g
Poliolok
10 kJ/g - 2,4 kCal/g
Fehérje
17 kJ/g - 4 kCal/g
Zsír
37 kJ/g - 9 kCal/g
Szalatrim
25 kJ/g - 6 kCal/g
Alkohol (etil-alkohol)
29 kJ/g - 7 kCal/g
Szerves sav
13 kJ/g - 3 kCal/g
Rost
8 kJ/g - 2 kCal/g
Eritrit
0 kJ/g - 0 kCal/g
1. lépés: Tudni kell, hogy a késztermék receptúrájában milyen mennyiséggel szerepel az adott alapanyag (pl: 5 dkg)
2. lépés: Tudni kell, hogy az adott alapanyagnak mennyi a tápértéke (pl.: fehérje tartalom: 42 gramm / 100 gramm)
3. lépés: Ki kell számolni, hogy a receptben található alapanyag mennyiségnek (5 dkg) mennyi a fehérje tartalma.
Azaz, ha 100 gramm alapanyag fehérje tartalma 42 gramm, akkor 5 dkg (50 gramm) alapanyag fehérje tartalma mennyi? –> 42 x (50/100) –> 21 gramm
4. lépés: Az így megkapott fehérje tartalmat fel kell szorozni a jogszabályban megadott együtthatóval.
Azaz 21 x 17 = 357 kj /g és 21 x 4 = 84 kcal / g
5. lépés: Ezt a számítást minden egyes tápérték elemre el kell végezni.
6. lépés: Ezt számítást minden a receptúrában található alapanyag esetében el kell végezni.
7. lépés: Az így kapott értékeket (fehérje eneriga tartalom, szénhidrát energia tartalom, stb…) össze kell adni.
Energiatartalom számítása
Fontos!
A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.
Az 1169/2011/EU rendelet 31.cikke tartalmazza az energia és tápértékszámításra vonatkozó előírásokat.
Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok:
Vitaminok
+50% -35%
Ásványi anyagok
+45% -35%
Szénhidrát,
cukrok,
fehérje,
rost
<10 g / 100 g: ±2 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g
Zsír
<10 g / 100 g: ±1.5 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g
Telített zsírsvak,
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Többszörösen telítetlen zsírsavak
<4 g / 100 g: ±0.8 g
≥4 g / 100 g: ±20%
Nátrium
<0.5 g / 100 g: ±0.15 g
≥0.5 g / 100 g: ±20%
Só
<1.25 g / 100 g: ±0.375 g
≥1.25 g / 100 g: ±20%
A bekezdés egységes alkalmazása érdekében a Bizottság részletes szabályokat megállapító végrehajtási aktusokat fogadhat el a megadott értékek pontosságára vonatkozóan (a megadott értékek és a hatósági ellenőrzések során meghatározott értékek közötti különbségeket illetően).
Az Európai Bizottság útmutatót jelenített meg az illetékes hatóságok részére az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápérték tűréshatárának megállapításához.
A táblázat további értelmezésében készséggel állunk a rendelkezésére telefonos és online formában.
Bővebb információra van szüksége?
Adja meg az elérhetőségét, kérdését és hamarosan elküldjük a választ.
Melyek a kötelező és önkéntes tápérték elemek?
A jogszabály meghatározza a kötelező és az önkéntes tápértékelemeket és ezek feltüntetésének sorrendjét.
Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok
A program kezeli a poliolokat, ami kifejezetten fontos például a cukormentes és szénhidrátcsökkentett élelmiszerek tápértéktartalmának számításánál.
A tápértékjelölés 1169/2011/EU rendelet szerint:
energia
kJ/kCal
zsír
g
amelyből
-telített zsírsavak
g
-egyszeresen telítetlen zsírsavak
g
-többszörösen telítetlen zsírsavak
g
szénhidrát
g
amelyből
-cukrok
g
-poliolok
g
-keményítő
g
rost
g
fehérje
g
só
g
vitaminok és ásványi anyagok
a XIII. melléklet A. részének 1. pontjában megadott egységek
Csomagolt és csomagolatlan élelmiszerek
Előrecsomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni.
A nem előrecsomagolt élelmiszereken a tápérték jelölése nem kötelező, viszont tájékoztatni kell a vásárlót, fogyasztót az élelmiszer azon adatairól, amelyeket az előrecsomagolt élelmiszerek esetében kötelező feltüntetni a csomagoláson.
A program segítségével etikett címke nyomtatható, viszont címkenyomtatóval nincs direkt összeköttetésben (tekintettel arra, hogy több száz címkenyomtató van forgalomban). A címkenyomtató készülék programjához adatokat tud biztosítani a program.
Mi a referencia beviteli érték?
Fogalma: „Egy átlagos felnőtt napi energia-, és tápanyagszükséglete.”
Az energiatartalom és a tápanyagok mennyiségét a beviteli referenciaértékek %-ban is meg lehet adni 100g-ra vagy 100 ml-re kifejezve.
Az adatok %-os megadása esetén, az adatok közvetlen közelében fel kell tüntetni a következő mondatot: ”Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/ 2000 kcal)”.
Ez a %-os érték megmutatja, hogy adott élelmiszer, ital energia és tápérték elemenkénti tápanyag mennyisége hány százaléka egy felnőtt egész napi keretének.
Fontos a szakmai felkészültség
A jogszabály értelmében minden termék tápértékét 100 grammra kell megadni.
Egy termék tápértékének kiszámításához pontosan tudni kell, hogy:
- milyen alapanyagokból készül az adott termék,
- melyik alapanyagból mennyi van az adott termékben,
- a felhasznált alapanyagok milyen tápértékkel rendelkeznek (ezt a csomagolásról vagy beszállítóktól lehet begyűjteni),
- az adott készterméknek, aminek ki szeretnénk számolni a tápértékét, mennyi a súlya.
Első lépések
A tápértékek begyűjtése
Csomagolásról: A jogszabály értelmében minden alapanyag csomagolásán ott kell lenni a szükséges tápértéknek. Ezeket az alapanyag raktárból össze tudja gyűjteni. Hátránya, hogy nem mindig van minden alapanyag készleten.
Specifikációkból: A beszállítóktól minden alapanyagra kérheti. Hátránya, hogy várni kell rá és előfordulhat, hogy nem magyar nyelven van.
A késztermék-lista összeállítása
Gyűjtse össze az összes készterméket, aminek szeretne tápanyag tartalmat számítani. Nem elég csak a termékek megnevezése, a pontos súlyukra is szükség lesz.
Az anyagnormák leírása
A számításhoz szükség lesz az összes késztermék pontos receptúrájára is.
Energiatartalom számítása
A tápértékelemek közül az energiaérték egy számított érték, amelyet kJ-ban és kcal-ban kell megadni. Ezen értéket a további tápértékelemekből kell számolni. Minden egyes tápértékelem esetében a rendelet meghatározza az átváltási együtthatót.
Fontos!
A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.
Szénhidrát (a poliolok kivételével)
17 kJ/g - 4 kCal/g
Poliolok
10 kJ/g - 2,4 kCal/g
Fehérje
17 kJ/g - 4 kCal/g
Zsír
37 kJ/g - 9 kCal/g
Szalatrim
25 kJ/g - 6 kCal/g
Alkohol (etil-alkohol)
29 kJ/g - 7 kCal/g
Szerves sav
13 kJ/g - 3 kCal/g
Rost
8 kJ/g - 2 kCal/g
Eritrit
0 kJ/g - 0 kCal/g
1. lépés: Tudni kell, hogy a késztermék receptúrájában milyen mennyiséggel szerepel az adott alapanyag (pl: 5 dkg)
2. lépés: Tudni kell, hogy az adott alapanyagnak mennyi a tápértéke (pl.: fehérje tartalom: 42 gramm / 100 gramm)
3. lépés: Ki kell számolni, hogy a receptben található alapanyag mennyiségnek (5 dkg) mennyi a fehérje tartalma.
Azaz, ha 100 gramm alapanyag fehérje tartalma 42 gramm, akkor 5 dkg (50 gramm) alapanyag fehérje tartalma mennyi? –> 42 x (50/100) –> 21 gramm
4. lépés: Az így megkapott fehérje tartalmat fel kell szorozni a jogszabályban megadott együtthatóval.
Azaz 21 x 17 = 357 kj /g és 21 x 4 = 84 kcal / g
5. lépés: Ezt a számítást minden egyes tápérték elemre el kell végezni.
6. lépés: Ezt számítást minden a receptúrában található alapanyag esetében el kell végezni.
7. lépés: Az így kapott értékeket (fehérje eneriga tartalom, szénhidrát energia tartalom, stb…) össze kell adni.
Energiatartalom számítása
Fontos!
A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.
Az 1169/2011/EU rendelet 31.cikke tartalmazza az energia és tápértékszámításra vonatkozó előírásokat.
Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok
Vitaminok
+50% -35%
Ásványi anyagok
+45% -35%
Szénhidrát,
cukrok,
fehérje,
rost
<10 g / 100 g: ±2 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g
Zsír
<10 g / 100 g: ±1.5 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g
Telített zsírsvak,
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Többszörösen telítetlen zsírsavak
<4 g / 100 g: ±0.8 g
≥4 g / 100 g: ±20%
Nátrium
<0.5 g / 100 g: ±0.15 g
≥0.5 g / 100 g: ±20%
Só
<1.25 g / 100 g: ±0.375 g
≥1.25 g / 100 g: ±20%
A bekezdés egységes alkalmazása érdekében a Bizottság részletes szabályokat megállapító végrehajtási aktusokat fogadhat el a megadott értékek pontosságára vonatkozóan (a megadott értékek és a hatósági ellenőrzések során meghatározott értékek közötti különbségeket illetően).
Az Európai Bizottság útmutatót jelenített meg az illetékes hatóságok részére az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápérték tűréshatárának megállapításához.
A táblázat további értelmezésében készséggel állunk a rendelkezésére telefonos és online formában.
Bővebb információra van szüksége?
Adja meg az elérhetőségét, kérdését és hamarosan elküldjük a választ.
Melyek a kötelező és önkéntes tápérték elemek?
A jogszabály meghatározza a kötelező és az önkéntes tápértékelemeket és ezek feltüntetésének sorrendjét.
Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok
A program kezeli a poliolokat, ami kifejezetten fontos például a cukormentes és szénhidrátcsökkentett élelmiszerek tápértéktartalmának számításánál.
A tápértékjelölés 1169/2011/EU rendelet szerint:
energia
kJ/kCal
zsír
g
amelyből
-telített zsírsavak
g
-egyszeresen telítetlen zsírsavak
g
-többszörösen telítetlen zsírsavak
g
szénhidrát
g
amelyből
-cukrok
g
-poliolok
g
-keményítő
g
rost
g
fehérje
g
só
g
vitaminok és ásványi anyagok
a XIII. melléklet A. részének 1. pontjában megadott egységek
Csomagolt és csomagolatlan élelmiszerek
Előrecsomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni.
A nem előrecsomagolt élelmiszereken a tápérték jelölése nem kötelező, viszont tájékoztatni kell a vásárlót, fogyasztót az élelmiszer azon adatairól, amelyeket az előrecsomagolt élelmiszerek esetében kötelező feltüntetni a csomagoláson.
A program segítségével etikett címke nyomtatható, viszont címkenyomtatóval nincs direkt összeköttetésben (tekintettel arra, hogy több száz címkenyomtató van forgalomban). A címkenyomtató készülék programjához adatokat tud biztosítani a program.
Mi a referencia beviteli érték?
Fogalma: „Egy átlagos felnőtt napi energia-, és tápanyagszükséglete.”
Az energiatartalom és a tápanyagok mennyiségét a beviteli referenciaértékek %-ban is meg lehet adni 100g-ra vagy 100 ml-re kifejezve.
Az adatok %-os megadása esetén, az adatok közvetlen közelében fel kell tüntetni a következő mondatot: ”Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/ 2000 kcal)”.
Ez a %-os érték megmutatja, hogy adott élelmiszer, ital energia és tápérték elemenkénti tápanyag mennyisége hány százaléka egy felnőtt egész napi keretének.