Fontos a szakmai felkészültség

A jogszabály értelmében minden termék tápértékének 100 grammra kell megadni.
Egy termék tápértékének kiszámításához pontosan tudni kell, hogy:

  • milyen alapanyagokból készül az adott termék,
  • melyik alapanyagból mennyi van az adott termékben,
  • a felhasznált alapanyagok milyen tápértékkel rendelkeznek (ezt a csomagolásról vagy beszállítóktól lehet begyűjteni),
  • az adott készterméknek, aminek ki szeretnénk számolni a tápértékét, mennyi a súlya.
Szakmai

Első lépések

A tápértékek begyűjtése

Csomagolásról: A jogszabály értelmében minden alapanyag csomagolásán ott kell lenni a szükséges tápértéknek. Ezeket az alapanyag raktárból össze tudja gyűjteni. Hátránya, hogy nem mindig van minden alapanyag készleten.

Specifikációkból: A beszállítóktól minden alapanyagra kérheti. Hátránya, hogy várni kell rá és előfordulhat, hogy nem magyar nyelven van.

A késztermék-lista összeállítása

Gyűjtse össze az összes készterméket, aminek szeretne tápanyag tartalmat számítani. Nem elég csak a termékek megnevezése, a pontos súlyukra is szükség lesz.

Az anyagnormák leírása

A számításhoz szükség lesz az összes késztermék pontos receptúrájára is.

Energiatartalom számítása

A tápérték elemek közül az energiaérték egy számított érték, amelyet kJ-ban és kcal-ban kell megadni. Ezen értéket a további tápérték elemekből kell számolni. Minden egyes tápérték elem esetében a rendelet meghatározza az átváltási együtthatót.

Szakmai

Fontos!

A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.

Szénhidrát (a poliolok kivételével)

17 kJ/g - 4 kCal/g

Poliolok

10 kJ/g - 2,4 kCal/g

Fehérje

17 kJ/g - 4 kCal/g

Zsír

37 kJ/g - 9 kCal/g

Szalatrim

25 kJ/g - 6 kCal/g

Alkohol (etil-alkohol)

29 kJ/g - 7 kCal/g

Szerves sav

13 kJ/g - 3 kCal/g

Rost

8 kJ/g - 2 kCal/g

Eritrit

0 kJ/g - 0 kCal/g

1. lépés: Tudni kell, hogy a késztermék receptúrájában milyen mennyiséggel szerepel az adott alapanyag (pl: 5 dkg)

2. lépés: Tudni kell, hogy az adott alapanyagnak mennyi a tápértéke (pl.: fehérje tartalom: 42 gramm / 100 gramm)

3. lépés: Ki kell számolni, hogy a receptben található alapanyag mennyiségnek (5 dkg) mennyi a fehérje tartalma.
Azaz, ha 100 gramm alapanyag fehérje tartalma 42 gramm, akkor 5 dkg (50 gramm) alapanyag fehérje tartalma mennyi? –> 42 x (50/100) –> 21 gramm

4. lépés: Az így megkapott fehérje tartalmat fel kell szorozni a jogszabályban megadott együtthatóval.
Azaz 21 x 17 = 357 kj /g és 21 x 4 = 84 kcal / g

5. lépés: Ezt a számítást minden egyes tápérték elemre el kell végezni.

6. lépés: Ezt számítást minden a receptúrában található alapanyag esetében el kell végezni.

7. lépés: Az így kapott értékeket (fehérje eneriga tartalom, szénhidrát energia tartalom, stb…) össze kell adni.

Szakmai

Energiatartalom számítása

Szakmai

Fontos!

A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.

Az 1169/2011/EU rendelet 31.cikke tartalmazza az energia és tápértékszámításra vonatkozó előírásokat.

Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok:

Vitaminok

+50% -35%

Ásványi anyagok

+45% -35%

Szénhidrát,
cukrok,
fehérje,
rost

<10 g / 100 g: ±2 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g

Zsír

<10 g / 100 g: ±1.5 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g

Telített zsírsvak,
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Többszörösen telítetlen zsírsavak

<4 g / 100 g: ±0.8 g
≥4 g / 100 g: ±20%

Nátrium

<0.5 g / 100 g: ±0.15 g
≥0.5 g / 100 g: ±20%

<1.25 g / 100 g: ±0.375 g
≥1.25 g / 100 g: ±20%

A bekezdés egységes alkalmazása érdekében a Bizottság részletes szabályokat megállapító végrehajtási aktusokat fogadhat el a megadott értékek pontosságára vonatkozóan (a megadott értékek és a hatósági ellenőrzések során meghatározott értékek közötti különbségeket illetően).

Az Európai Bizottság útmutatót jelenített meg az illetékes hatóságok részére az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápérték tűréshatárának megállapításához.

A táblázat további értelmezésében készséggel állunk a rendelkezésére telefonos és online formában.

Melyek a kötelező és önkéntes tápérték elemek?

A jogszabály meghatározza a kötelező és az önkéntes tápértékelemeket és ezek feltüntetésének sorrendjét.

Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok

A program kezeli a poliolokat, ami kifejezetten fontos például a cukormentes és szénhidrátcsökkentett élelmiszerek tápértéktartalmának számításánál.

A tápértékjelölés 1169/2011/EU rendelet szerint:

energia

kJ/kCal

zsír

g

amelyből

-telített zsírsavak

g

-egyszeresen telítetlen zsírsavak

g

-többszörösen telítetlen zsírsavak

g

szénhidrát

g

amelyből

-cukrok

g

-poliolok

g

-keményítő

g

rost

g

fehérje

g

g

vitaminok és ásványi anyagok

a XIII. melléklet A. részének 1. pontjában megadott egységek

Szakmai

Mi a referencia beviteli érték?

Fogalma: Egy átlagos felnőtt napi energia és tápanyag szükséglete.

Az energiatartalom és a tápanyagok mennyiségét a beviteli referenciaértékek %-ban is meg lehet adni 100g-ra vagy 100 ml-re kifejezve.

Az adatok %-s megadása esetén, az adatok közvetlen közelében fel kell tüntetni a következő mondatot: ”Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/ 2000 kcal)”

Ez a %-os érték megmutatja, hogy adott élelmiszer, ital energia és tápérték elemenkénti tápanyag mennyisége hány százaléka egy felnőtt egész napi keretének.

Fontos a szakmai felkészültség

A jogszabály értelmében minden termék tápértékét 100 grammra kell megadni.
Egy termék tápértékének kiszámításához pontosan tudni kell, hogy:

  • milyen alapanyagokból készül az adott termék,
  • melyik alapanyagból mennyi van az adott termékben,
  • a felhasznált alapanyagok milyen tápértékkel rendelkeznek (ezt a csomagolásról vagy beszállítóktól lehet begyűjteni),
  • az adott készterméknek, aminek ki szeretnénk számolni a tápértékét, mennyi a súlya.
Szakmai

Első lépések

A tápértékek begyűjtése

Csomagolásról: A jogszabály értelmében minden alapanyag csomagolásán ott kell lenni a szükséges tápértéknek. Ezeket az alapanyag raktárból össze tudja gyűjteni. Hátránya, hogy nem mindig van minden alapanyag készleten.

Specifikációkból: A beszállítóktól minden alapanyagra kérheti. Hátránya, hogy várni kell rá és előfordulhat, hogy nem magyar nyelven van.

A késztermék-lista összeállítása

Gyűjtse össze az összes készterméket, aminek szeretne tápanyag tartalmat számítani. Nem elég csak a termékek megnevezése, a pontos súlyukra is szükség lesz.

Az anyagnormák leírása

A számításhoz szükség lesz az összes késztermék pontos receptúrájára is.

Energiatartalom számítása

A tápérték elemek közül az energiaérték egy számított érték, amelyet kJ-ban és kcal-ban kell megadni. Ezen értéket a további tápérték elemekből kell számolni. Minden egyes tápérték elem esetében a rendelet meghatározza az átváltási együtthatót.

Szakmai

Fontos!

A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.

Szénhidrát (a poliolok kivételével)

17 kJ/g - 4 kCal/g

Poliolok

10 kJ/g - 2,4 kCal/g

Fehérje

17 kJ/g - 4 kCal/g

Zsír

37 kJ/g - 9 kCal/g

Szalatrim

25 kJ/g - 6 kCal/g

Alkohol (etil-alkohol)

29 kJ/g - 7 kCal/g

Szerves sav

13 kJ/g - 3 kCal/g

Rost

8 kJ/g - 2 kCal/g

Eritrit

0 kJ/g - 0 kCal/g

1. lépés: Tudni kell, hogy a késztermék receptúrájában milyen mennyiséggel szerepel az adott alapanyag (pl: 5 dkg)

2. lépés: Tudni kell, hogy az adott alapanyagnak mennyi a tápértéke (pl.: fehérje tartalom: 42 gramm / 100 gramm)

3. lépés: Ki kell számolni, hogy a receptben található alapanyag mennyiségnek (5 dkg) mennyi a fehérje tartalma.
Azaz, ha 100 gramm alapanyag fehérje tartalma 42 gramm, akkor 5 dkg (50 gramm) alapanyag fehérje tartalma mennyi? –> 42 x (50/100) –> 21 gramm

4. lépés: Az így megkapott fehérje tartalmat fel kell szorozni a jogszabályban megadott együtthatóval.
Azaz 21 x 17 = 357 kj /g és 21 x 4 = 84 kcal / g

5. lépés: Ezt a számítást minden egyes tápérték elemre el kell végezni.

6. lépés: Ezt számítást minden a receptúrában található alapanyag esetében el kell végezni.

7. lépés: Az így kapott értékeket (fehérje eneriga tartalom, szénhidrát energia tartalom, stb…) össze kell adni.

Szakmai

Energiatartalom számítása

Szakmai

Fontos!

A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.

Az 1169/2011/EU rendelet 31.cikke tartalmazza az energia és tápértékszámításra vonatkozó előírásokat.

Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok:

Vitaminok

+50% -35%

Ásványi anyagok

+45% -35%

Szénhidrát,
cukrok,
fehérje,
rost

<10 g / 100 g: ±2 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g

Zsír

<10 g / 100 g: ±1.5 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g

Telített zsírsvak,
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Többszörösen telítetlen zsírsavak

<4 g / 100 g: ±0.8 g
≥4 g / 100 g: ±20%

Nátrium

<0.5 g / 100 g: ±0.15 g
≥0.5 g / 100 g: ±20%

<1.25 g / 100 g: ±0.375 g
≥1.25 g / 100 g: ±20%

A bekezdés egységes alkalmazása érdekében a Bizottság részletes szabályokat megállapító végrehajtási aktusokat fogadhat el a megadott értékek pontosságára vonatkozóan (a megadott értékek és a hatósági ellenőrzések során meghatározott értékek közötti különbségeket illetően).

Az Európai Bizottság útmutatót jelenített meg az illetékes hatóságok részére az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápérték tűréshatárának megállapításához.

A táblázat további értelmezésében készséggel állunk a rendelkezésére telefonos és online formában.

Melyek a kötelező és önkéntes tápérték elemek?

A jogszabály meghatározza a kötelező és az önkéntes tápértékelemeket és ezek feltüntetésének sorrendjét.

Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok

A program kezeli a poliolokat, ami kifejezetten fontos például a cukormentes és szénhidrátcsökkentett élelmiszerek tápértéktartalmának számításánál.

A tápértékjelölés 1169/2011/EU rendelet szerint:

energia

kJ/kCal

zsír

g

amelyből

-telített zsírsavak

g

-egyszeresen telítetlen zsírsavak

g

-többszörösen telítetlen zsírsavak

g

szénhidrát

g

amelyből

-cukrok

g

-poliolok

g

-keményítő

g

rost

g

fehérje

g

g

vitaminok és ásványi anyagok

a XIII. melléklet A. részének 1. pontjában megadott egységek

Szakmai

Mi a referencia beviteli érték?

Fogalma: Egy átlagos felnőtt napi energia és tápanyag szükséglete.

Az energiatartalom és a tápanyagok mennyiségét a beviteli referenciaértékek %-ban is meg lehet adni 100g-ra vagy 100 ml-re kifejezve.

Az adatok %-s megadása esetén, az adatok közvetlen közelében fel kell tüntetni a következő mondatot: ”Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/ 2000 kcal)”

Ez a %-os érték megmutatja, hogy adott élelmiszer, ital energia és tápérték elemenkénti tápanyag mennyisége hány százaléka egy felnőtt egész napi keretének.

Fontos a szakmai felkészültség

A jogszabály értelmében minden termék tápértékét 100 grammra kell megadni.
Egy termék tápértékének kiszámításához pontosan tudni kell, hogy:

  • milyen alapanyagokból készül az adott termék,
  • melyik alapanyagból mennyi van az adott termékben,
  • a felhasznált alapanyagok milyen tápértékkel rendelkeznek (ezt a csomagolásról vagy beszállítóktól lehet begyűjteni),
  • az adott készterméknek, aminek ki szeretnénk számolni a tápértékét, mennyi a súlya.
Szakmai

Első lépések

A tápértékek begyűjtése

Csomagolásról: A jogszabály értelmében minden alapanyag csomagolásán ott kell lenni a szükséges tápértéknek. Ezeket az alapanyag raktárból össze tudja gyűjteni. Hátránya, hogy nem mindig van minden alapanyag készleten.

Specifikációkból: A beszállítóktól minden alapanyagra kérheti. Hátránya, hogy várni kell rá és előfordulhat, hogy nem magyar nyelven van.

A késztermék-lista összeállítása

Gyűjtse össze az összes készterméket, aminek szeretne tápanyag tartalmat számítani. Nem elég csak a termékek megnevezése, a pontos súlyukra is szükség lesz.

Az anyagnormák leírása

A számításhoz szükség lesz az összes késztermék pontos receptúrájára is.

Energiatartalom számítása

A tápérték elemek közül az energiaérték egy számított érték, amelyet kJ-ban és kcal-ban kell megadni. Ezen értéket a további tápérték elemekből kell számolni. Minden egyes tápérték elem esetében a rendelet meghatározza az átváltási együtthatót.

Szakmai

Fontos!

A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.

Szénhidrát (a poliolok kivételével)

17 kJ/g - 4 kCal/g

Poliolok

10 kJ/g - 2,4 kCal/g

Fehérje

17 kJ/g - 4 kCal/g

Zsír

37 kJ/g - 9 kCal/g

Szalatrim

25 kJ/g - 6 kCal/g

Alkohol (etil-alkohol)

29 kJ/g - 7 kCal/g

Szerves sav

13 kJ/g - 3 kCal/g

Rost

8 kJ/g - 2 kCal/g

Eritrit

0 kJ/g - 0 kCal/g

1. lépés: Tudni kell, hogy a késztermék receptúrájában milyen mennyiséggel szerepel az adott alapanyag (pl: 5 dkg)

2. lépés: Tudni kell, hogy az adott alapanyagnak mennyi a tápértéke (pl.: fehérje tartalom: 42 gramm / 100 gramm)

3. lépés: Ki kell számolni, hogy a receptben található alapanyag mennyiségnek (5 dkg) mennyi a fehérje tartalma.
Azaz, ha 100 gramm alapanyag fehérje tartalma 42 gramm, akkor 5 dkg (50 gramm) alapanyag fehérje tartalma mennyi? –> 42 x (50/100) –> 21 gramm

4. lépés: Az így megkapott fehérje tartalmat fel kell szorozni a jogszabályban megadott együtthatóval.
Azaz 21 x 17 = 357 kj /g és 21 x 4 = 84 kcal / g

5. lépés: Ezt a számítást minden egyes tápérték elemre el kell végezni.

6. lépés: Ezt számítást minden a receptúrában található alapanyag esetében el kell végezni.

7. lépés: Az így kapott értékeket (fehérje eneriga tartalom, szénhidrát energia tartalom, stb…) össze kell adni.

Szakmai

Energiatartalom számítása

Szakmai

Fontos!

A számított és a mért energiaérték soha nem lesz azonos, mivel a mérési eljárások közt is különbség lehet az eredményekben. Erre nyújt megoldást a jogszabályban megfogalmazott tűréshatár.

Az 1169/2011/EU rendelet 31.cikke tartalmazza az energia és tápértékszámításra vonatkozó előírásokat.

Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok

Vitaminok

+50% -35%

Ásványi anyagok

+45% -35%

Szénhidrát,
cukrok,
fehérje,
rost

<10 g / 100 g: ±2 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g

Zsír

<10 g / 100 g: ±1.5 g
10-40 g / 100 g: ±20%
>40 g / 100 g: ±8 g

Telített zsírsvak,
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Többszörösen telítetlen zsírsavak

<4 g / 100 g: ±0.8 g
≥4 g / 100 g: ±20%

Nátrium

<0.5 g / 100 g: ±0.15 g
≥0.5 g / 100 g: ±20%

<1.25 g / 100 g: ±0.375 g
≥1.25 g / 100 g: ±20%

A bekezdés egységes alkalmazása érdekében a Bizottság részletes szabályokat megállapító végrehajtási aktusokat fogadhat el a megadott értékek pontosságára vonatkozóan (a megadott értékek és a hatósági ellenőrzések során meghatározott értékek közötti különbségeket illetően).

Az Európai Bizottság útmutatót jelenített meg az illetékes hatóságok részére az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápérték tűréshatárának megállapításához.

A táblázat további értelmezésében készséggel állunk a rendelkezésére telefonos és online formában.

Melyek a kötelező és önkéntes tápérték elemek?

A jogszabály meghatározza a kötelező és az önkéntes tápértékelemeket és ezek feltüntetésének sorrendjét.

Az élelmiszerekre – kivéve az étrend-kiegészítőket – vonatkozó, a mérési bizonytalanságot is magában foglaló tűréshatárok

A program kezeli a poliolokat, ami kifejezetten fontos például a cukormentes és szénhidrátcsökkentett élelmiszerek tápértéktartalmának számításánál.

A tápértékjelölés 1169/2011/EU rendelet szerint:

energia

kJ/kCal

zsír

g

amelyből

-telített zsírsavak

g

-egyszeresen telítetlen zsírsavak

g

-többszörösen telítetlen zsírsavak

g

szénhidrát

g

amelyből

-cukrok

g

-poliolok

g

-keményítő

g

rost

g

fehérje

g

g

vitaminok és ásványi anyagok

a XIII. melléklet A. részének 1. pontjában megadott egységek

Szakmai

Mi a referencia beviteli érték?

Fogalma: Egy átlagos felnőtt napi energia és tápanyag szükséglete.

Az energiatartalom és a tápanyagok mennyiségét a beviteli referenciaértékek %-ban is meg lehet adni 100g-ra vagy 100 ml-re kifejezve.

Az adatok %-s megadása esetén, az adatok közvetlen közelében fel kell tüntetni a következő mondatot: ”Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/ 2000 kcal)”

Ez a %-os érték megmutatja, hogy adott élelmiszer, ital energia és tápérték elemenkénti tápanyag mennyisége hány százaléka egy felnőtt egész napi keretének.

Bővebb információra van szüksége?

Adja meg az elérhetőségét, kérdését és hamarosan elküldjük a választ.